Nyheder

Aalborg giver bolden op til bedre praktikforhold

30. november 2016

LL-klubben vil forbedre praktikforholdene i Aalborg Kommune med fastere retningslinjer for partnerskabsaftalen og har indkaldt kommunen til møde.  

I Aalborg har LL-klubben indgået et samarbejde med Aalborg Lærerforening for at skabe bedre forhold for de lærerstuderende i praktikken. Derfor har de sat skolechefen i Aalborg Kommune og uddannelseschefen for læreruddannelsen i Aalborg i stævne til et møde den 7. december.

Klubben håber på, at de ved mødet kan få igangsat en proces, så partnerskabsaftalen mellem læreruddannelsen og kommunen strammes op.

”Vi ser frem til mødet med forvaltningen, uddannelseschefen og Aalborg Lærerforening. Her håber vi på, at vi kan få lave nogle klare rammer for praktikken, så de lærerstuderende får en god oplevelse ude på skolerne,” fortæller klubbens formand, Jakob Madsen, og fortsætter:

”Drømmen er, at vi får lavet nogle klare og ikke mindst fælles retningslinjer for både studerende, praktiklærere og skolerne.”

Risiko for frafald

Problemet har længe været, at de lærerstuderende sjældent kan spejle sig i hinanden, når de kommer hjem fra deres første praktik. Oplevelser er tit forskellige, og for mange har der været dårlige oplevelser, som ifølge formanden er problematisk for lærerstudiet.

”Vi oplever, at mange lærerstuderende får klarlagt deres motivation i deres første praktik. De får en a-ha oplevelse, som har stor betydning for deres fremtid på studiet, ” fortæller formanden og uddyber:

”Problemet er, at vi i længere tid har oplevet, at de lærerstuderende får dårlige oplevelser med sig hjem fra deres første praktik. Oplevelser som desværre kan være med til at skabe et større frafald på lærerstudiet, da de ikke længere ser sig selv som lærermateriale. Det skal vi have bremset.”

Målet står skarpt

Til mødet vil klubben starte med at fremlægge problemerne for kommunen. Det drejer sig blandet andet om, at de lærerstuderende ikke får ordentlige rammer til at forberede sig til undervisningen, og de bliver overladt til sig selv.

”Vi har desværre haft erfaring med dårlige praktiklærere, som kun er i klasseværelset de første fem minutter af undervisningen. Derefter er de lærerstuderende overladt til sig selv. Det synes vi ikke er rimeligt, da de får ansvaret for klassen, og samtidig ingen feedback kan få fra læreren,” lyder det fra formanden.

Problemet ligger dog ikke hos lærerne, men i stedet er det selve rammerne for praktikken.

”Vi vil gerne sætte fokus på partnerskabsaftalen. Den er alt for fluffy, og der mangler krav til skolerne. Vi vil gerne sikre, at praktiklærerne er forberedt til deres opgave. Derfor vil vi have, at de har praktiklæreruddannelse med sig, så de både kan guide de studerende i praktikken og sætte sig ind i deres behov,” forklarer Jakob og forsætter:

”Samtidig skal vi have indført et minimum og maksimum for antallet af undervisningstimer, og lærerene skal også være bedre til at møde op, når professionshøjskolen afholder praktikmøder, så de kender til lærerstudiets krav til praktikopholdet.”

Hjulene sat i gang

Mødet er sat til den 7. december, og formanden ser positivt på processen. Han tror nemlig, at de med Aalborg Lærerforening i ryggen har mere pondus. Derfor er klubben i gang med at forberede sig til mødet.

”Vi er gået i gang med at indsamle lærerstuderendes praktikoplevelser, så vi både får de gode og dårlige oplevelser. Dermed kan vi til mødet præsentere best practice for praktikken,” afslutter formanden.

Hvis du studerer på læreruddannelsen i Aalborg og vil dele din praktikoplevelse, kan du sende din historie til Jakob på aalborg-formand@llnet.dk.