Nyheder

Norsk besøg på Oktoberkursus ’15

6. november 2015

Lærerstuderendes Landskreds fik fint besøg på weekendens oktoberkursus. Stine Drotningsvik og Line Silde Bungum fra vores norske søsterorganisation, Pedagogstudentene, kom for at høre oplæggene og få en snak med vores politikere. 

I en pause på årets oktoberkursus fortalte de to medlemmer af Pedagogstudentenes internationale udvalg, Stine Drotningsvik og Line Silde Bungum om deres organisation – og hvilke udfordringer, der fylder lige nu.

- Jeg har indtryk af, at de nordiske lande har mange af de samme udfordringer i forhold til lærerprofessionen med hensyn til lavstatus, økonomiske nedskæringer osv, fortæller Stine Drotningsvik.

- De primære udfordringer vi har i forhold til læreruddannelsen i Norge er sammenhængen mellem teori og praksis. Praktikskolerne kender fx ikke nok til, hvad de studerende lærer på uddannelsen.

- Ligesom her i Danmark har alle en mening om lærerprofessionen i Norge. Så det er en stor udfordring at blive opfattet som ekspert, supplerer Line Silde Bungum.

Femårig læreruddannelse i Norge

Den norske læreruddannelse er under drastisk forandring og bliver fra 2017 lavet om til at en femårig uddannelse.

- Akademiseringen af læreruddannelsen kan skabe større faglig dybde og prestige men samtidig kan man risikere at udelukke nogen, som enten ikke kan komme ind eller ikke kan overskue så lang en uddannelse. Så det kan gå begge veje, mener Stine Drotningsvik

Fakta om Pedagogstudentene

Pedagogstudentene har 18.000 medlemmer. De er en studieorganisation under Utdanningsforbundet. De har 20 aktive lokalafdelinger.

Pedagogstudentene er en organisation i vækst. På de store uddannelsesinstitutioner har de næsten 100 % organiseringsgrad. På landsplan ligger de over 50 %. Vi er dem, der rekrutterer flest til Utdanningsforbundet.

Fakta om læreruddannelsen i Norge

I Norge har de fire forskellige læreruddannelser: Børnehavelærer (0-6 år), grundskolelærer 6-12 år, grundskolelærer 10-15 år og lektorer.