Nyheder

Ny på studiet: Mit første møde med folkeskolen fra et lærerperspektiv

12. november 2015

I serien ’Ny på studiet’ følger vi Mia Ilsøe, som startede på læreruddannelsen i Aalborg for tre måneder siden. I denne artikel fortæller Mia om sit første møde med lærerrollen – i observationspraktik.

Mia Ilsøe har lige været i observationspraktik. Hendes praktikgruppe havde på forhånd aftalt med praktiklæreren, at de gerne ville observere undervisningen i matematik og dansk.

- Det gik rigtig godt. Første dag skulle vi have idræt hele dagen. Først med en 5. klasse, hvor vi deltog i deres program med styrketræning. Derefter med en 4. klasse, hvor det var en 4. årsstuderende fra læreruddannelsen, som stod for undervisningen. Det var den samme klasse, som vi skal undervise til praktikken i januar, og vi fulgte dem hele resten af ugen, fortæller Mia.

Fokus på konflikthåndering

I forbindelse med observationspraktikken, skulle Mia og hendes praktikgruppe udfylde et observationsskema på baggrund af et selvvalgt fokus.

- Vi havde valgt at lægge vægt på konflikthåndtering, men det blev hurtigt tydeligt, at de lærere, vi fulgte, havde en stærk didaktisk kontakt til eleverne. Så der opstod aldrig deciderede konflikter, fortæller Mia.

- Samtidig var det spændende at observere den samme klasse i samspil med forskellige lærere – og se den store forskel.

Inspiration til lærerrollen

Det bedste ved praktikken var at komme ud og se, hvad det egentlig er, jeg er ved at uddanne mig til. Jeg har aldrig været lærervikar fx, så det var mit første møde med folkeskolen fra et lærerperspektiv. Jeg fik rigtig meget ud af at se, hvordan lærerne agerede – det gav mig inspiration til, hvordan jeg selv vil tage min lærerrolle på mig, fortæller Mia.

- Jeg kunne godt have brugt endnu længere tid derude. Så jeg glæder mig til januar, hvor jeg skal tilbage og være der i fem uger.

Tilbage på studiet

Tilbage på studiet har vi lige fået kastet fire-fem store opgaver i hovedet på én gang – og samtidig skal vi skifte studiegrupper. Nogle af opgaverne er vi allerede gået i gang med i de gamle studiegrupper, så det er om at holde tungen lige i munden, fortæller Mia.

Læs mere om Mias oplevelser som ny på studiet i næste artikel, som vil have fokus på dilemmaer og svære valg.