Nyheder

Praktik i udlandet: Bilbao tur/ retur 2. del

2. maj 2017

I sidste uge hørte vi om den 27-årige lærerstuderende, Sanne Sandberg, og hendes oplevelser med være i praktik i Baskerlandet mødet med klassen og hendes praktiklæren på skolen, Colegio Jesús-Maria Ikastetxea. I denne del skal vi høre lidt mere om hendes liv ved siden af praktikken, og hvad hun har fået med sig hjem af erfaringer, når hun gør status over sin praktiktid i udlandet.

Udover at være i praktik på skolen, Colegio Jesús-Maria Ikastetxea, tog Sanne også fag på det lokale universitet, Universidad Del País Vasco. Her fik hun samtidigt dækket sine specialiseringsmoduler med fag i baskisk kultur og historie.

For 27-årige Sanne var det dog primært mødet med det lokale liv og kultur, som står stærkest i hendes erindring.

”Jeg savner at sidde udenfor og nyde et glas rødvin og spise lidt pinxos. De har et vildt dejligt udeliv, som jeg savner at være en del af. Studiet dernede var det samme som herhjemme, så det er virkelig lidt af en kopi på godt og ondt,” fortæller Sanne og fortsætter glædeligt om livet i Bilbao:

”Jeg oplevede bl.a. Aste Nagusia, som er kulturuge med mad, musik og masse lokal handel, hvor hele byen fester. Det var virkelig en oplevelse, som jeg husker med glæde. Her mødte jeg mange søde mennesker, som siden blev mine venner.”

Samtidig skulle hun også bevæge sig ud af Københavns vante kvarterer og begå sig i en helt ny by. Det var dog ikke det store problem.

”Jeg var så heldig at finde et værelse i en lejlighed i bydelen, San Francisco. Det er et dejligt mangfoldigt kvarter à la Nørrebro med en masse kreative mennesker og immigranter. Her blev jeg bl.a. venner med den lokale boghandler, og det åbnede døren for en masse oplevelser."

Pinxos og vin på en af byens mange tapas barer.

Nemt at møde mennesker

For de som skulle være bekymret for at tage alene afsted og være ensom i et ny land er Sanne god til hurtigt at mane den frygt i jorden. Der er nemlig mange gode muligheder for at skabe sig et nyt netværk med folk fra hele verden. Du skal blot være åben og springe ud i det.

”Jeg synes, at det var ret let at være ny, og så var jeg også god til at søge nye ting og gøre det på egen hånd,” forklarer hun og fortsætter:

”Der er også et Erasmusnetværk for de studerende, som er rigtig fedt. De gør rigtig meget for de studerende. Hvis man er usikker, så har de et godt netværk og laver en masse events. Jeg kiggede dog kun forbi et enkelt arrangement, da jeg gerne ville opleve Bilbao på egen hånd. Jeg kan dog anbefale det, hvis man gerne vil møde folk fra hele verden.”

Pinxos og vin med venner i solen ved floden Nervión midt i Bilbao. 

Vigtig erfaring rigere

Efter et halvt år i Spanien var det dog på tide at tage hjem til Danmark igen. Bag sig har Sanne sagt farvel til en god tid med en masse oplevelser, nye venner og ikke mindst mødet med en anden kultur og pædagogik. Vi spurgte hende derfor, hvad hun havde fået med sig hjem i bagagen.

”Jeg har fået en større forståelse for andre kulturer, og det gør mig klogere som menneske, og så er jeg blevet meget mere selvstændig. Fx når der er en sprogbarriere, så lærer man at kaste sig ud i det og bare kommunikere med håndfagter og enkelte ord,” forklarer en smilende Sanne.

”Jeg tror selv, at man kan komme til at ødelægge deres naturlige lyst til at lære ved de mange timer, prøver og tests, som hele tiden er på programmet. Jeg synes, at det en forkert retning. I stedet skal der være fokus på, at de lærer vigtigheden af lærdom, og vi motiverer dem til at ville lære mere selv.”

Samtidig fortæller den 27-årige lærerstuderende også, at hendes faglige horisont har udvidet sig. Det betyder, at hun også har fået et skarpere blik på, hvad der er god undervisningsform.

”Mit praktikhold har i høj grad gjort, at jeg er begyndt at tænke over, hvorfor vi har skole og hvordan vi skal drive skole. Skal eleverne lære tingene ved at få det serveret, eller skal de i stedet lære, hvordan de kan tilegne sig nye ting?” spørger Sanne retorisk og svarer selv:

”Jeg tror selv, at man kan komme til at ødelægge deres naturlige lyst til at lære ved de mange timer, prøver og tests, som hele tiden er på programmet. Jeg synes, at det en forkert retning. I stedet skal der være fokus på, at de lærer vigtigheden af lærdom, og vi motiverer dem til at ville lære mere selv.” 

På cykeltur i den skønne natur uden for Bilbao.

Afsted med jer!

Selvom foråret nu atter er kommet til Danmark, står Bilbao og det halve år stadig stærkt i hendes erindring. Derfor er Sanne heller ikke sen til at anbefale andre at tage af sted på et praktikophold i udlandet.

”Jeg kan helt sikkert anbefale andre, at de skal tage afsted. Man får en masse selvtillid, og man lærer at stå på egne ben. Man oplever, at det hele nok skal gå godt. Både når man møder nye venner, og når man springer ud i nye ting; fx første gang man skal undervise på engelsk eller tager til en koncert alene,” forklarer hun og afslutter:

”Det er næsten dumt ikke at gøre det. Man kan få lov til at studere i udlandet, og med sig hjem får man både en stor indsigt i sig selv og i resten af verden.”

Vi giver opfordringen videre til dem, som drømmer om at prøve kræfter med praktik under uvante omgivelser og siger tak til Sanne for, at hun delte sine erfaringer og oplevelser med os.

Læs første del af; Praktik i udlandet: Bilbao tur her

Bag om Sanne

Navn: Sanne Sandgaard.

Alder: 27 år.

Fra: Øster Gasse, Sønderjylland.

Studie: UCC Campus Carlsberg (tidl. Blaagaard).

Linjefag: Dansk udskoling, Historie & Kristendomskundskab. 

Bag om praktikopholdet i Bilbao

Praktiksted: Colegio Jesús-Maria Ikastetxea, tirsdag og fredag.

Klassetrin: Mellemtrin. 

Universitet: To gange om ugen på universitetet: Universidad Del País Vasco,onsdag og torsdag.

Fag: Baskisk kultur & Baskisk historie (begge på engelsk) og et spansk kursus.