Nyheder

Niels Tange: Spørg løs og støt hinanden i praktikken

5. januar 2017

Vi tog en snak med adjunkt og tidligere praktikleder ved professionshøjskolen VIA, Niels Tange, for at høre hans gode råd til de lærerstuderende, som skal starte i deres første praktik.

På flere læreruddannelser skal førsteårsstuderende til at tage hul på deres første praktikperiode. Vi har derfor alliereret os med Niels Tange, som er den tidligere praktikleder ved læreruddannelsen i Århus, for at høre hans gode råd til de nye praktikanter.

Ifølge Niels er kommunikation, åbenhed og sammenhold vigtige ingredienser for at praktikopholdet på skolerne bliver en succes. 

”Først og fremmest vil jeg anbefale, at man læser sin uddannelsesplan grundigt igennem. Det er grundlaget for dit samarbejde med skolen, og mange konflikter opstår desværre på grund af usikkerheden om skolens forventninger til den studerende,” fortæller han og fortsætter:

”Derfor skal du ikke være bange for at spørge løs. At spørge er at tage ansvar, og du bliver klogere på dig selv, skolen og din praktik.”

Samtidig skal de lærerstuderende ikke være bange for at fejle, når de står i klassen.

”Lad være med at holde dig tilbage! Kast dig ud i undervisningen. Ingen forventer, at du kan det endnu, og du kan kun blive bedre til det ved at prøve det af.” 

Brug og støt hinanden

Derudover er det også vigtigt, at de lærerstuderende bruger hinanden i praktikgruppen. Derfor har Niels Tange lavet fem gode råd til samarbejdet i praktikgrupperne.  

1. Afstem jeres forventninger til samarbejdet i gruppen.

2. Udnyt jeres forskellighed. Det er en værdifuld ressource!

3. Støt hinanden i både svære og gode tider.  

4. Giv og modtag konstruktiv feedback. Det er måden, som du udvikler dig på. 

5. Tal løbende om jeres samarbejde, og går det skævt, så søg hjælp hos jeres praktikvejleder.