Ny på læreruddannelsen?

Ny på læreruddannelsen? Her er, hvad du har brug for at vide…

Tillykke med optagelsen på læreruddannelsen! Foran dig venter fire spændende år, hvor du får mulighed for at udvikle din læreridentitet i sammenspil med dygtige undervisere og medstuderende.
Lærerstuderendes Landskreds er din studenterfagforening på læreruddannelsen. Vi er et fællesskab af lærerstuderende, der sammen kæmper for den bedste læreruddannelse. Det er vigtigt for os, at du kommer godt i gang med din læreruddannelse. Derfor har vi samlet et par gode råd til dig baseret på vores egne erfaringer på læreruddannelsen. Rigtig god opstart!

 

Sådan kommer du godt i gang på læreruddannelsen

Vi ved godt, at det kan være lidt overvældende at starte et nyt studie. Derfor har vi samlet tre gode råd til, hvordan du får den bedste start på læreruddannelsen:

1. Fordyb dig i dit nye fag
Brug den første tid på at lære lærerfaget at kende og få skabt nogle rutiner omkring dit studie, så du får mest muligt ud af undervisningen og din læsning derhjemme.

2. Engagér dig i det sociale
Vi ved, at en god læreruddannelse kræver, at man har gode studiekammerater og en god tilknytning til uddannelsesstedet. Prioriter derfor det sociale. Lær dine holdkammerater at kende og deltag i de arrangementer, du bliver tilbudt – både faglige og sociale.

3. Husk at spørge om hjælp
Hvis du – som mange af os andre – oplever bump på vejen i løbet af din tid på læreruddannelsen, så husk at der er mange, der står klar til at hjælpe dig, f.eks. studievejledningen, psykologer tilknyttet uddannelsen eller os i Lærerstuderendes Landskreds.

 

Dine bibler på læreruddannelsen

Hvis vi skal fremhæve tre bøger/magasiner, som er uundværlige på læreruddannelsen, er det:

1. Pædagogikhåndbogen
Håndbogen er udgivet af Hans Reitzels Forlag og bliver med sikkerhed din følgesvend gennem hele studiet. Den rummer alt, hvad du skal bruge for at kunne reflektere over din egen praksis som lærer.

2. Fagbladet Folkeskolen
Fagbladet Folkeskolen udkommer én gang om måneden. Bladet indeholder den nyeste forskning på skoleområdet, faglige diskussioner og aktuelle historier fra Folkeskolen. Vores undervisere bruger bladet i undervisningen, og det er desuden rigtig godt at have til opgaveskrivningen.

3. Praktikhåndbogen
Vi har i Lærerstuderendes Landskreds samlet alle vores gode råd og erfaringer fra praktikken i en håndbog. Håndbogen bruger vi og vores medstuderende som opslagsværk og hjælpende hånd i vores praktikforløb.

Alle medlemmer af Lærerstuderendes Landskreds får Folkeskolen og Praktikhåndbogen gratis. Samtidig har vi sikret, at vores medlemmer kan få 20% rabat på Pædagogikhåndbogen.

 

Facebookgrupper du skal følge

Der er mange relevante sider på Facebook, som vi vil anbefale dig at følge. Her er et udpluk:

1. ”Bøger til lærerstuderende – køb, salg og bytte”
På denne side udveksler nye og gamle lærerstuderende studiebøger til læreruddannelsen gennem køb, salg eller bytte.

2. Fagsider
Du kan finde adskillige facebooksider, der knytter sig til dine undervisningsfag, eksempelvis Engelsklærernes Lounge, Lærer i Samfundsfag, Matematiklærere i udskolingen osv. Her deler lærere deres undervisningsmaterialer og idéer til inspiration.

3. Lærerstuderendes Landskreds
På vores facebookside kan du følge med i, hvad der rør sig i vores fælles arbejde med at udvikle læreruddannelsen. Det er samtidig her, du kan få overblik over, hvilke faglige og sociale arrangementer vi tilbyder.

 

Det gode samarbejde i studiegruppen

 

Noteteknik

Det er en rigtig god ide at få skabt dig en god noteteknik fra start. Med noteskrivning kan du bedre bearbejde det faglige stof, og du fremmer din egen læring. Der er mange forskellige måder og metoder, som du måske vil blive introduceret til undervejs på din uddannelse. Vi har samlet tre gode og simple råd, som kan hjælpe dig godt fra start.

1. Skriv læsenoter undervejs
Du kan hjælpe dig selv ved at skrive noter i tekstens margin undervejs. I marginen kan du skrive de væsentlige pointer og konklusioner fra teksten. Du kan også skrive de spørgsmål, du har brug for at få besvaret.

2. Highlight vigtige passager og begreber
Sørg for at highlighte vigtige passager og begreber i teksten. På den måde bliver teksten nemmere at vende tilbage til, og du vil nemmere kunne gengive indholdet.

3. Omsæt de vigtigste pointer til dit eget sprog
Når du skriver noter, er det en god idé at bruge dine egne ord. Så gør du indholdet til dit, og din forståelse for stoffet bliver bedre.

Specialpædagogisk støtte

Hvis du har en funktionsnedsættelse, f.eks. psykiske vanskeligheder, bevægelseshandikap eller ordblindhed, kan du få bevilget specialpædagogisk støtte (SPS), så du kan gennemføre læreruddannelsen på lige fod med andre. Læs mere om specialpædagogisk støtte her: www.spsu.dk.
Hvis du har behov for SPS, skal du kontakte den SPS-ansvarlige på dit uddannelsessted. Det er den SPS-ansvarlige, der ansøger om støtte på dine vegne. Du kan altid henvende dig til administrationen på dit uddannelsessted, så kan de udpege den SPS-ansvarlige for dig.

Vil du være medlem af Lærerstuderendes Landskreds?

Som medlem af Lærerstuderendes Landskreds (LL) bliver du en del af et fællesskab af lærerstuderende, der sammen kæmper for den bedste læreruddannelse. Du vil desuden være sikret støtte og rådgivning gennem hele din uddannelse. Du er meget velkommen til at ringe på 33 93 94 24 eller skrive til os på mail LLmail@dlf.org.

Bliv medlem her!